onsdag 4 mars 2009

Skrevs Odell ut för fort från psykakuten?

Anna Odell kanske inte fejkade när allt kommer omkring, antingen har hon helt missat varför folk har reagerat eller så hade det varit bäst att låta henne sitta kvar ett tag (hon ville ju in själv), om hon som färdig konstnär har lust att bryta mot lagar och bete sig, så kör på bara, men då får hon själv ta konsekvenserna av sitt handlande (som i hennes fall lika gärna kan vara en smart genomtänkt reklamkampanj för henne själv, vilket hon självklar förnekar)

Hon går på en statlig skola för statlig utbildning av konstnärer. Den statliga skolans ledning har visst även den missat vad den är och tror att konsten visar sin frihet genom att bryta mot lagar och förstöra osv. (visst har skolan ett visst ansvar för vad som händer när ledningens syn blir rådande, kan det för svaga själar vara svårt att se vad som är rätt och fel)

I DN säger Odell att hon är konstnär och inte bra på att prata, när man läser den intervjun så går inte annat än att hålla med, det där med konstnär vet jag inget om, men inte blir hennes sak bättre av att hon yttrar sig.


Aftonbladet AB2 DN DN2 SvD SvD2 SvD3

10 kommentarer:

 1. Jag blir både gråtfärdig och förbannad när jag läser och hör om Odells handlande. Var själv tvungen att uppsöka S:t Görans psykakut med min dotter. Hade jag inte kommit till henne och sett hennes tillstånd är jag inte säker på att hon funnits idag. Hon blev tvångsintagen. Nu är hon så gott som återställd men ännu inte utskriven. Odells handlande känns som ett hån mot de människor som verkligen behöver vården. Jag håller inte med om att hon blev för snabbt utskriven. Hon är inte sjuk utan dum och för sådana människor finns inget sjukhus.

  SvaraRadera
 2. Just din upplevelse av det som hände är nog för att skolan och Odell ska be om ursäkt

  Det jag skrev om att hon inte borde skrivits ut var mer ironi än att hon faktiskt var sjuk, men trots allt är det sjukt att just göra narr av och marginaliserar psykvården, för det är det hon gör när hon använder personalen och andra som ofrivilliga statister i hennes sk konstprojekt.

  jag hoppas att din dotter snart blir utskriven och att hon kommer på fötter igen.

  SvaraRadera
 3. Anna Odell är tydligen den sortens "konstnär" som vill göra glamour och trend av psykisk sjukdom,det är ju inte helt ovanligt att det är så.Klart hon vill ha uppmärksamhet,hon njuter säkert av den även om den är negativ.
  Hon borde betala hela vistelsen hon fick själv.Det borde lära henne att andra människors lidande inte existerar för att hon ska leka intellektuell.

  SvaraRadera
 4. När nu Anna uppenbarligen, innan hon genomförde projektet, diskuterade det med jurister som försäkrade henne om att det höll sig på rätt sida om lagen, så känns det lite väl obstinat anklaga henne för att vara intresserad av att begå lagbrott, något hon inte uppvisat mer intresse för än någon annan hederlig människa.

  Inte heller har hon svurit sig fri från ansvar på något sätt, som du antyder när du avkräver henne ansvar. Skulle det visa sig att hennes juridiska rådgivning brustit och hon i samband med detta blir fälld för något brott så finns det inget som tyder på att hon skulle vägra betala sina böter.

  SvaraRadera
 5. Andreas

  vad man kan läsa i de intervjuer som finns med henne om hennes handlande så står ingenstans att hon rådfrågat jurister, hon säger att hon bla diskuterat de juridiska aspekterna med hennes handläggare.

  Det är i det här fallet helt ointressant om hon försöker svära sig fri från något eller inte, hon har i sitt sk konstverk använt sig av vittnen till självmordsförsöket, polisen som tog hand om henne, personal och andra på akutpsyket som ofrivilliga statister. ÄR detta ok? nej absolut inte!!!

  min poäng är att utsätta andra för detta är helt förkastligt.
  att om man går på en skola som bekostas med statliga medel så bör vi kunna kräva att åtminstone lärarna besitter tillräcklig med insikt om vad som kan betraktas som rätt eller fel för att sånt här inte skall hända, men det verkar inta vara fallet med Konstfack

  SvaraRadera
 6. Tycker att ditt yttrande visar starkt på vem du är; en man i 40 årsåldern som intresserar sig just för politik ekonomi och försvaret. Jag brukar vara försiktig med att uttala mig om sådant som jag inte helt och hållet förstår mig på. Uppenbarligen så är konst ett sådant ämne för dig. Jag tror att om du ser slutresultatet och gräver lite djupare i anledningen till varför Anna Odell valt att genomföra detta projekt så kommer du förhoppningsvis inte döma henne lika hårt.

  Det är lätt att döma sånt som man inte förstår sig på...

  SvaraRadera
 7. Anonym 10:36

  Spännande och modern konst behöver inte inbegripa att man använder sig av en massa människor ofrivilligt som statister. De hade ingen möjlighet att välja ifall de ville delta eller inte i hennes installation eller vad det nu var. Det borde kallas vad det är – brist på respekt.

  Vill tydliggöra att jag är mycket konstintresserad, både av klassisk konst och modern experimentell konst, går ofta på bla Moderna Museet och Tate ifall jag är i London

  En nyskapande konstnär som både jag och min fru föll för i slutet av 80 talet, började med att utföra sina alster i tunnelbanan i New York är Kieth Haring som dog i Aids 1990, visst allt är inte bra men hans konst har satt trender även utanför konstvärlden

  Vad Anna Odell hitintills har gjort är att hon skadat och sårat folk, läs första kommentaren till detta inlägg så kanske du förstår, vad hon längre fram kan prestera får vi väl se, men känd är hon redan.

  SvaraRadera
 8. När det gäller "Mr Opinion" så har jag en kommentar beträffande "tillräcklig med insikt om vad som kan betraktas som rätt eller fel".

  Upplysningsvis vill jag säga att det i vårt land existerar utsatta och hjälpbehövande som - skulle jag vilja påstå - mer eller mindre dagligen utsätts för övergrepp inom vård, omsorg, rättsväsende, polis m fl - vi har vårdskandaler och felbehandlingar beroende på grova missbedömningar, slarv, vårdslöshet m m - sällan är det någon som gjort sig skyldig till dem som hamnar i fängelse.

  Bara häromåret tror jag Uppdrag granskning hade program om en person som jobbade som läkare utan legitimation och det var otroligt svårt att ens få honom avsatt från tjänsten.

  Så jag tycker man ska ta och skruva ner volymen på hejaropen om att sätta den här konstnären i fängelse.

  Och beträffande de 'otillräckliga insikterna om vad som kan betraktas som rätt eller fel' så är de väldigt utbredda kan jag tala om.

  Till och med bland höga bankdirektörer.

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte personligen vad exakt syftet med hennes examensarbete var, men såvitt jag förstått så rörde det sig om någon form av undersökning av vården inifrån. Det enda sättet att få en autentisk verklig upplevelse av hur man blir behandlad och vad som kan göras bättre eller huruvida man blir kränkt som patient eller inte, kan väl ändå inte åstadkommas på ett bättre sätt än det hon gjorde. Och jag tycker dessutom att hon verkligen har en god poäng i att sjukvårdens finanser nog är ett så mycket större problem om sjukvården inte hade resurser till något annat än henne, än hennes utspel. I ett fritt och demokratiskt samhälle måste allting få kunna granskas kritiskt och personligen tror jag inte att en psykiskt sjuk person skulle få särskilt mycket respons om denne ansåg sig bli orättvist behandlad på ett mentalsjukhus.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med dig Marie.
  Det är problem att man får inte avslöja fel på psykisatri.Konst är konst och vanliga människor kan fatta menning med detta om ett hundra år.

  SvaraRadera