lördag 28 mars 2009

Hur skyddar vi oss mot fler Fritzl?

Vilka gränser finns kvar att spränga för dessa män som agerat hänsynslöst och helt utan några moraliska spärrar. Det kan mycket väl vara eventuella framtida svenska Fritzl som nu står inför rätta i Solna tingsrätt. Att Fritzl inte var en isolerad händelse utan att det finns fler sjuka människor som han, blev tydligt när det nu har uppdagats en Italiensk man som hållit sin dotter som sexslav i 25 år, när hon rymde till sin bror så våldförde sig även han på henne, faderns sätt att se på och att behandla kvinnor har gått i arv, och han är nu åckså anhållen och hans barn omhändertagna.
Hur många fler finns det som vi ännu inte hittat och vad värre hur många är det som håller på att utvecklas till nya Fritzl?

Hur skall vi skydda oss mot sånt här?
Det vi vanliga människor kan göra är helt enkelt att vara lyhörda och prata med varandra, och våga säga ifrån. Men det gäller att veta vad man gör så att det inte blir någon allmän häxjakt på män. Det dyker säkert upp några feminister som tycker att vi män skall som vanligt vara kollektivt ansvarig för vad en liten sjuk klick gör, för detta är endast en extremt liten del av alla män som kan agera som dessa har gjort.
Socialen och skolan har här en viktig uppgift att fylla, att lyssna på de signaler som ofta finns, kanske kunde socialen använda tiden bättre än att kontakta Blondinbellas familj efter att hon bloggat om alkohol, samtidigt som de vägrar hjälpa en missbrukande kvinna som vill ha en kontaktfamilj till sin lilla dotter.

Social kontroll kan verka gammaldags och förlegat i en snabbrörlig tid där mer och mer är ok, men en starkare social kontroll skulle säkert gör att vissa av dem håller sig på mattan, Allt är nämligen inte ok.

Den totala brist på moral och etik som präglat dessa män, måste lyst igenom i deras vardag, vilken skandal att de nått dit de nått i samhället, säkert extremt manipulativa osv. Att den sk affärsområdeschefen står kvar på hemsida till den organisation där han arbetar, och att de säger att nu tydlig är tjänstledig, är helt otroligt förvånande. Det är en fråga om moral, de kan inte ha kvar personer i ansvarig ställning som sysslar med vad han gjort, skall den moraliska kompassen vara så svår att hitta.

SvD AB DN DN2 AB DB Politiken AB 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar